هنگامی که کم خونی و فقر آهن به وجود می آید که آهن کافی در بدن وجود نداشته باشد. علت مهم بودن آهن در بدن این است که به میزان دریافت اکسیژن کمک می کند. هم چنین تولید هموگلوبین نیز به کمک آهن صورت می پذیرد. هموگلوبین از سلول های خونی است که کار حمل و نقل اکسیژن را انجام می دهد. اگر در بدن آهن وجود نداشته باشد در نتیجه هموگلوبین ها کوچک هستند و هموگلوبین کوچک هم نمی تواند به مقدار لازم اکسیژن را حمل کند و بدین ترتیب کمبود آهن در بدن رخ می دهد. وجود خون ریزی های داخلی و بیماری هایی که باعث عدم دریافت آهن در بدن می شوند به کمبود و فقر آهن در بدن کمک می کنند.
در این بخش سعی داریم به شما کمک کنیم که علائم کمبود آهن را پیش از وخیم شدن آن بشناسید و به درمان آن اقدام کنید. در ادامه با علائم کمبود آهن همراه باشید:
● مدام خسته و بی حال هستید و یا ممکن است علاقه به خواب زیاد داشته باشید.
● همیشه حالت رنگ پریدگی دارید.
● در بعضی مواقع ممکن است نفس کم بیاورید.
● شاید نتوانید خوب تمرکز کنید.
● بد اخلاقی و عصبی شدن ، سردرد و سرگیجه داشتن نیز از علائم کمبود آهن در بزرگسالان است.
کمبود و فقر آهن در کودکان نیز علائمی دارد:
● بد عنق شدن و کاهش دامنه توجه، رشد آن ها نسبت به قبل به آهستگی پیش می رود، مهارت هایی شبیه به صحبت کردن و یا راه رفتن را دیر تر از زمان نرمال خود یاد بگیرند.
معمولا پزشک ها در چنین مواقعی قرص ها و کپسول های فراوانی را برای جلوگیری از فقر بیشتر تجویز می کنند و رفته رفته مصرف این قرص ها باعث می شود که آن علائم موجود کمتر شده و حس نشاط بیشتری در فرد به وجود آید اما توجه داشته باشید که حتی در صورت بهتر شدن علائم به هیچ عنوان نباید مصرف داروهای مکمل را کنار گذاشت.
در بعضی موارد افراد فکر می کنند که در صورت وجود کمبود آهن در بدن می توانند خود سرانه قرص آهن مصرف کنند اما این کار اشتباه است و باید توجه کنید که به هیچ عنوان خودسرانه نباید قرص آهن مصرف کرد. مصرف قرص آن به صورت خودسرانه باعث می شود که مسمومیت آهن و یا افزایش میزان آهن در خون اتفاق بیفتد. گاهی نیز علت کمبود آهن دلیلی مثل خونریزی های داخلی دارد که درمان آن به هیچ عنوان قرص آهن نیست.
خداروشکر منابع غذایی زیادی وجود دارند که با مصرف آن ها می توان تا حد زیادی از کمبود آهن جلوگیری کرد. این غذا ها شامل:
●
گوشت گوساله: بهترین منبع تامین آهن مورد نیاز بدن از طریق مصرف گوشت است. 170 گرم گوشت گوساله معادل 3 گرم آهن است. معمولا میزان آهن در روز بستگی به سن و جثه و جنسیت دارد. مردان روزانه 8 میلی گرم و خانم ها از 8 میلی گرم تا 27 میلی گرم بنا به شرایط مختلف به آهن نیاز دارند.
● سبزیجات برگ تیره: دانشمندان و پزشکان معتقدند که مصرف سبزیجات با برگ های تیره رنگ یکی از منابع سرشار از آهن هستند. سبزیجاتی همچون اسفناج، کلم پیچ و کولارد سبز منبع غنی آهن بوده و با مصرف این سبزیجات می توان تا حدودی از فقر آهن جلوگیری کرد.
●
ماهی: مصرف
گوشت سفید خصوصا گوشت ماهی که غنی از پروتئین بوده و بدون چربی است می تواند کمک خوبی برای درمان و پیشگیری از ابتلا به کمبود آهن باشد.
● غلات: بهترین زمانی که بدن آماده دریافت آهن است در وعده صبحانه می باشد. بنابراین مصرف غلات و کرم گندم و بلغور و سبوس در وعده صبحانه می تواند به تامین آهن بدن کمک کند.
● آجیل و خشکبار و عصاره ها: آجیل های مثل توت خشک، بادام زمینی، پسته و بادام و فندق منبع بسیار غنی از آهن هستند که مصرف روزانه آن ها باعث جلوگیری از مبتلا شدن به فقر آهن می شود. از طرفی عصاره افرا نیز باعث تامین آهن در بدن می شود.
کمبود آهن نیز مثل هر عارضه دیگری عوارض زیادی به دنبال دارد که اگر درمان نشود ممکن است ادامه زندگی را برای فرد با مشکل مواجه کند. از عوارض کمبود آهن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. اوتیسم
2. کم توجهی و بیش فعالی
3. اختلال دو قطبی
4. عقب افتادگی و تاخیر در فرایند رشد
5. کارکرد عادی مغز
6. تولید انتقال دهنده های عصبی
تغذیه فود ، با ما بهترین باشید.
درباره این سایت